SCHOLINGEN, TRAININGEN & WORKSHOPS

Helder Advies verzorgt scholingen in company die aansluiten bij bestaande kennis en van daaruit nieuwe kennis en vaardigheden verwerven. Geen enkele cursus is daarom volgens een vast protocol en ligt al ‘kant en klaar’ op de plank. Daar geloof ik niet in. Immers de uitgangssituatie en leervraag van ieder individu en elke groep is anders. We gaan in gesprek, ik stel vragen over de exacte wensen en vorm de training die daarop aansluit.

Waar kun je dan aan denken?

stroke1

Individuele gespreksvoering

Hoe kom ik tot echt contact? Hoe open ik een gesprek? Hoe rond ik af? Hoe onderbreek ik netjes? Dit zijn basisvaardigheden die in ieder type gesprek belangrijk en toepasbaar zijn. Daarnaast gaan we in op een aantal gesprekstechnieken zoals luisteren, samenvatten, doorvragen, reflecteren, benoemen van emoties en metacommunicatie.

Aantal voorbeelden zijn:

 

Effectief communiceren

Praktische handreikingen voor de communicatie in situaties die lastig zijn met medewerkers, vrijwilligers en cliënten. Tijdens oefeningen kun je met de nieuwe vaardigheden experimenteren.

 

Telefonisch (lotgenoten)contact

Lotgenotencontact vraagt een specifieke manier van communiceren waarbij ervaringsdeskundigheid een belangrijk element is. In deze training gaan wij hier dieper op in.

 

Motiverende gespreksvoering (MI)

Motiverende gespreksvoering biedt handvatten om samen met de ander stappen te zetten bij verandering van gedrag.

 

Dilemma’s en keuzes

Een gesprek voeren met iemand die voor lastige keuzes staat. Hoe doe je dat? Hoe kun je een ander helpen de juiste keuze te maken voor zichzelf?

stroke1

Groepsgesprekken leiden

Werken met groepen kan erg inspirerend maar ook (soms te) inspannend zijn. Hoe hou je het groepsproces in de gaten, hoe zorg je dat de aandacht verdeeld wordt en niet uit balans raakt, wat wanneer er spanning in de groep ontstaat? Helder Advies geeft verschillende trainingen op dit vlak, zodat je vaardigheden ontwikkelt en handvatten krijgt om een groep te begeleiden op de manier die bij jou past. Deze trainingen (op maat gemaakt) kunnen specifiek gaan over het begeleiden van.

 

Groepslotgenotencontact rondom een ziektebeeld

Een gesprek leiden met mensen die hetzelfde ziektebeeld hebben als jij vraagt om specifieke aandacht; bijvoorbeeld hoe en wanneer zet je ervaringsdeskundigheid in?

 

Spiegelgesprekken leiden

Een spiegelgesprek leiden is bijzonder en intensief. Hoe blijf je onafhankelijk? Hoe zorg dat deelnemers/toehoorders zich niet gaan verdedigen. Hoe creëer je een veilige sfeer?

 

Groepsinterviews/focusgroepen leiden

Een groepsgesprek begeleiden specifiek voor onderzoeksdoeleinden is een aparte tak van sport; want hoe blijf je bij het onderwerp. Hoe zorg je dat deelnemers niet afdwalen?

 

Vergadertechnieken

Hoe krijg ik een overleg tegelijkertijd sprankelend en effectief. In deze training leer je hoe je dat voor elkaar krijgt.

stroke1

Leren Presenteren

Hoe vaak heb je naar een presentatie geluisterd waarvan je je een uur later de inhoud niet meer kon herinneren? En wanneer je zelf voor die groep staat, vraag je jezelf dan ook wel eens af of wat je wilt overbrengen ook écht binnenkomt? Dan is deze training iets voor jou. We gaan aan de slag met een manier van presenteren die boeit, beweegt en beklijft.

Helder Advies staat ingeschreven bij het CRBKO wat inhoudt dat wij geen BTW in rekening hoeven te brengen voor onze scholingen, trainingen en cursussen.

stroke1

Geen enkele training is standaard

Geen enkele cursus is volgens een vast protocol en ligt al ‘kant en klaar’ op de plank. Daar geloof ik niet in. Immers de uitgangssituatie en leervraag van ieder individu en elke groep is anders. We gaan in gesprek, ik stel vragen over de exacte wensen en vorm de training die daarop aansluit.

stroke1

Inspiratie & kennis

“In lotgenotencontactgroepen is de rol van de gespreksleider essentieel. Want alleen in een veilige en ontspannen sfeer zijn mensen bereid hun kennis en persoonlijke ervaring te delen. Hoe ga je bovendien om met stiltes, grote praters, de emoties van deelnemers en die van jezelf? Ik leerde het in deze training. Ik kan deze cursus echt aanbevelen aan andere vrijwilligers die lotgenotencontact willen leren begeleiden.”

Piet Brok, Regiocoördinator Overijssel prostaatkankerstichting in het verenigingsblad