OVER HELDER ADVIES

_

stroke1

Helder Advies is Anneke Helder

Helder Advies is een eenmanszaak, maar ik werk het liefst met anderen samen. Ik zoek per opdracht/dienst partners die aanvullende kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten hebben zodat we een sterk team vormen; tenslotte 1 + 1 = 3.

Dit zijn wij:

stroke1

Anneke Helder

Van oorsprong opgeleid als verpleegkundige. Na een aantal jaren ging ik bepakt en bezakt met (hulpverleners)idealen naar Benin (West-Afrika). In de loop van mijn verblijf, groeide bij mij (en bij anderen) het besef dat om werkelijk van betekenis te zijn, er meer nodig was dan even alle kinderen vaccineren. De grote ommekeer in denken kwam voor mij toen ik met de bewoners sprak over vervuild drinkwater, slecht en te weinig voedsel, lange afstanden naar een echte kliniek, de kou ’s nachts, de warmte, de muggen en parasieten, enz. Het gaat niet om onze ideeën en een aanbod, het gaat om wat echt nodig is en dit kan per individu en per gemeenschap verschillen. Dit inzicht heeft mij sindsdien niet meer los gelaten. Na twee jaar bij de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie te hebben gewerkt, wist ik het zeker: een bijdrage leveren aan een samenleving waaraan iedereen mee kan doen, is mijn persoonlijke missie en passie. In 2003 gestart met Helder Advies in combinatie met een kleine aanstelling in het onderwijs aan de academie voor verpleegkunde. Nog steeds bezig met de vernieuwing vanuit het perspectief van de gebruiker.

stroke1

Karin Westra

Als professional werk ik ruim 35 jaar in de gezondheidszorg. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut maar voorlichting en communicatie hadden al snel mijn interesse. Na de opleiding Voorlichting in de gezondheidszorg, ging ik voorlichtingsbijeenkomsten organiseren, gezondheidskundig advies geven en trainingen over fysieke belasting en communicatieve vaardigheden. Bij de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie leerde ik Anneke kennen. We deelden samen een grote liefde voor Afrika. We hebben niet lang samen gewerkt omdat de projectfinanciering stopte. Anneke begon haar bedrijf en ik heb bij diverse organisaties kwaliteitsprojecten rondom ketenzorg, samenwerking en communicatie geleid.
Bij trainingen vind ik het belangrijk dat duidelijk is waar deelnemers tegenaan lopen en wat niet goed lukt. Door middel van theorie en oefeningen leren de deelnemers nieuwe vaardigheden. Mijn doel is dat ze deze vaardigheden direct succesvol kunnen toepassen in hun werk.

stroke1

Greetje Hingstman

Als kind was ik al gefascineerd door het menselijk lichaam. Ik leerde alle organen en spiergroepen uit mijn hoofd, met de encyclopedie op mijn knieën. En was er bij ons thuis iemand ziek, dan sjouwde ik steevast met pleisters, verband en in eau de cologne gedrenkte zakdoekjes heen en weer. Toch koos ik voor het communicatievak. Eigenlijk om als een soort ‘tolk’ te kunnen fungeren wanneer (groepen) mensen elkaar niet begrijpen.
Maar ook dat andere liet me niet los: was ik op bezoek in het ziekenhuis dan keek ik met enige afgunst naar de verpleegkundigen. Omdat je daar dan iets mee moet, vind ik, besloot ik op mijn 34e ook verpleegkundige te worden. Mijn hart bleef liggen in de thuiszorg, waar ik een aantal jaren werkte. Ondertussen bleef mijn hart – daar is ruimte genoeg voor twee vakgebieden – deels ook liggen bij de communicatie. En ik ontdekte hoe ze in elkaar grijpen. Elke dag geniet ik ervan om daarmee te kunnen experimenteren. In de trainingen die ik geef voor en met Helder Advies, in de ‘portretten’ die ik schrijf en in mijn docentschap aan de HBO-V.