Eind 2009 werd Kristel onrustig. Achteraf kan ze zeggen dat haar hele lichaam op scherp stond. “Ik besloot dat ik mijn eierstokken al preventief wilde laten weghalen, ook al was ik nog geen veertig. Ik heb in dezelfde periode mijn baan opgezegd, heel radicaal. Half mei werd ik geopereerd en alles leek goed te zijn.” Ze besloot weer te gaan studeren en schreef zich in bij Phoenix voor de driejarige opleiding professionele communicatie in Utrecht. Het grootste geschenk dat ze zichzelf kado heeft gedaan. Kristel heeft naar eigen zeggen “een godsgeluk gehad” dat ze voor haar veertigste al om een operatie heeft gevraagd. Ze bleek namelijk al kanker te hebben. De eierstokken weghalen was niet genoeg, onder andere haar baarmoeder werd in een tweede operatie verwijderd. Het weerhield haar er niet van zich vol op haar opleiding bij Phoenix te storten. “Ik kwam de eerste dag met een kaal koppie binnenlopen. Maar het is zo’n bijzondere opleiding, ik heb dat met zo veel passie gedaan dat ik ondanks alle chemokuren nooit een dag heb gemist. Nooit.”
In het voorjaar van 2013 haalde ze haar diploma. “Ik heb geen dag verzuimd. Al had ik net chemo gehad, ik ging. Ik ben zo trots.” “Ik weet ook niet waar ik energie vandaan heb gehaald”, lacht ze. Dan: “Ja, dat vraag ik me ook af. Ik denk dat ik voor het eerst in mijn leven een opleiding heb gedaan die zo binnen is gekomen. Waar ik zo veel passie in kwijt kon. Ja.” Even is het stil. “Daar schiet ik echt van vol.” Aan haar genezing heeft ze nooit getwijfeld, zegt ze stellig. “Af en toe was ik onzeker, natuurlijk. Maar ten diepste heb ik daar niet aan getwijfeld. Ik wist dat ik beter zou worden.” De nacht voor ze het slechte nieuws te horen kreeg, had ze een droom die haar altijd in die overtuiging heeft gesterkt. Over hoe ze met haar twee kinderen in een tsunami terecht kwam, hoe alles nat werd en donker. “Dat was alles waar ik altijd zo bang voor was, er was angst en paniek. Het was afschuwelijk, maar ineens werd het weer licht en zat ik met de kinderen op een bankje, in het licht. Die droom heb ik opgeschreven, die mag nooit meer vergeten worden.”
“Ergens was ik in die periode heel erg verbonden met mijn intuïtie, die is heel sterk. Af en toe zet ik die nog wel eens opzij, omdat je denkt dat het gek is wat je voelt of onmogelijk. Mijn intuïtie is altijd heel sterk geweest, maar daar ben ik nu wel meer naar gaan luisteren.”
Kristel heeft het leven lief. Rancune, een gevoel van onrechtvaardigheid, is haar vreemd. Ze komt uit een uiterst positieve familie. “Toen het bericht kwam dat mijn moeder voor de tweede keer kanker had, kwamen we allemaal thuis, alle kinderen. Mijn vader zei toen alleen maar: ‘nou wat fijn dat we bij elkaar zijn, we trekken de wijn open.’ Er is slecht nieuws, natuurlijk. Maar er is ook een andere kant, twee kanten van de medaille” Boos is ze nooit geweest, op de manier waarop haar moeders genen haar leven hebben beïnvloed. “Ik voel totaal geen rancune. Helemaal niet. Ik heb ook tegen mijn moeder gezegd dat ze zich absoluut niet schuldig moet voelen. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze mij het leven hebben gegeven. Ik ben nooit boos geweest, heb niet gedacht waarom moet ik dit nu hebben.”
Kristel heeft haar man wel even getest toen ze elkaar ontmoeten, grijnst ze. Een relatie starten met een vrouw die op enig punt misschien wel heel erg ziek wordt, die een vervelend gen kan doorgeven aan de kinderen; het is niet niks. Toen haar man meteen positief reageerde op haar eventuele brca 1 dragerschap wist ze; dit is hem. Ze trouwden snel en kregen kinderen. Haar gezin is een belangrijke pijler. Over kinderen heeft ze nooit getwijfeld.
“Ik respecteer het als mensen die drager zijn van het brca1 gen dat wel doen. Maar onze kinderen zijn zo welkom. Bovendien, je weet nooit wat er in de toekomst mogelijk is. Mijn oma was kansloos toen ze kanker kreeg. Ik ben behandeld met een chemokuur die nog experimenteel was toen mijn moeder begin jaren negentig werd behandeld. Het gaat zo snel.”
Eenmaal klaar met de chemo, heeft Kristel zich weer met volle kracht in het leven gestort. Vorig jaar raakte ze betrokken bij Olijf, de patiëntenvereniging voor vrouwen met gynaecologische kanker, precies op hetzelfde moment dat ze bij Humanitas begon als coach van teamleiders. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf: Vederkracht, waarmee ze zich richt op rouw en verlies, het onderwerp dat in haar vorige baan als praktijkopleider in het Sophia Kinderziekenhuis ook al steeds op tafel kwam. “Ik kan er niets aan doen, in elk gesprek kwam dat weer naar boven. Als een magneet, boem, daar was het dan weer.” Een thema in haar leven, beaamt ze.