José vertelt dat ze tot een paar jaar geleden gewend was om alles weg te rationaliseren, ze ‘gewoon’ niet meer voelde als het leven te moeilijk werd. Dat ze haar gevoel helemaal kon uitschakelen. Na de operatie ging ze ook heel snel weer aan het werk; ze kochten een huis (in Utrecht nog) en José regelde de hele verhuizing. “Ik was erg goed in staat om weg te gaan bij de pijn; dat was mijn overlevingsstrategie”, zegt ze licht ironisch.
Maar dat ging op een gegeven moment niet meer. Ze werd moe, ging slecht slapen. Had eigenlijk geen zin meer in haar werk, dat ze voorheen met heel veel plezier had gedaan. Ze kreeg wat vage klachten en voelde zich moe en energieloos. Enerzijds kwam dat natuurlijk omdat ze twee zware operaties achter de rug had maar, zoals ze zelf zegt: “Als je altijd in je hoofd zit…dat kost heel veel energie.” Ze deed zich vaak beter voor dan ze zich voelde. “Ik verdiende veel geld, had een groot huis, reed rond in een dure leasebak, had alles goed voor elkaar. Maar het bevredigde niet meer.”Na gesprekken met een coach begon ze te beseffen: “Het zou wel eens goed zijn dat ik met mezelf aan de slag ga.”
José kwam bij een Haptonoom terecht. Die trok letterlijk aan haar vel – aldus José – en zei: “Blijf bij de pijn.” José kan haar eigen verbazing nog goed imiteren. Ze had geen idee waar de haptonoom het over had: “Voel jij je benen wel eens?” vond ze in die tijd ook een rare vraag van de haptonoom. Het duurde, kortom, even voor het kwartje viel, maar dat was de grote ommekeer voor José. De ommekeer naar een leven waarin ze gevoel kan toelaten, ook de pijn en verdriet. Ze zegt meteen dat ze er ook ontzettend veel voor terug heeft gekregen. Haar leven is zoveel voller en rijker geworden; ze beseft veel beter hoe gelukkig ze is met haar man Niels en zoontje Floris. Maar de verleiding om toch weer te ‘vluchten naar de ratio’ blijft als ze onder druk of stress komt te staan. José is in 2010 een mastercoachingsopleiding gaan volgen; ze wilde van betekenis zijn voor mensen. Zoals haar coach en haptonoom voor haar van betekenis zijn geweest. In de coachingsopleiding werd ze zelf eerst ‘door de mangel’ gehaald, zoals ze het zelf noemt. ‘Eerst jezelf goed leren kennen voordat je ander kan helpen’ is de visie van deze opleiding. “tijdens mijn opleiding werd ik continue gestimuleerd te reflecteren op mezelf. Hierdoor is mijn kennis over mezelf vergroot en durfde ik stappen te zetten.”
“Als je bewust voelt wat er in je omgaat, kun je niet meer terug.”
José heeft in die tijd veel gepraat met Niels, haar vader en vrienden. Toen Niels haar vroeg wat ze nu echt graag zou willen, wist ze het: geen zware financiële verplichtingen meer, een eigen coachingspraktijk beginnen, wonen in een rustige omgeving. Ze keerden terug naar Friesland, waar ze beiden vandaan komen. De jonge ouders kochten een oud huis uit begin van de vorige eeuw in Heerenveen. En zo heb ik een interview met José in haar praktijkruimte in aanbouw: een mooie lichte ruimte met openslaande deuren naar een veld Friese klei dat de tuin moet worden. Een prachtige ruimte waarin José in januari 2014 start met haar eigen praktijk Pro-reflectie. Ze heeft voor deze naam gekozen omdat reflectie het begin is van verandering. Zelfreflectie ziet ze als belangrijke sleutel tot verandering. Als je naar jezelf kunt kijken, dan ben je in staat tot verandering, is de opvatting van José. Reflecteren kan niet iedereen van nature, maar je kunt het wel leren wanneer je er voor open staat. Jose gelooft dat het vergroten van zelfkennis in grote mate bijdraagt aan geluk en succes.
“Als ik geen traumatische ervaring had gehad, had ik nu nog in mijn hoofd gezeten.”
Ze weet dat ze dan wellicht in haar oude leven was blijven ‘hangen’, zonder te weten waar vage gevoelens van onvrede vandaag waren gekomen. In die zin heeft de baarmoederhalskanker haar ook wat gebracht: “en dat voelt ook echt zo”, aldus José. Het enige waar José soms nog echt boos over kan worden is dat ze pas zo laat is behandeld, terwijl haar intuïtie aldoor al zei dat het niet goed was. Maar ze wil daar verder niet teveel bij stil staan. Uiteraard is er verdriet; José en haar man zouden graag een tweede kindje willen. Dat kan niet zomaar. Maar het diepgaand gevoel van geluk overheerst. Omdat ze veel meer in haar gevoel zit dan voorheen, kan ze haar geluk beter ervaren, legt José uit.
In het dagelijks leven wil ze zich vooral ‘matigen in de drukte’. Een mooie uitdrukking, vindt ze. Ze is haar man Niels dankbaar. Ze kon dit hele proces aangaan, in de eerste plaats omdat hij haar steunde, terwijl het voor hem ook moeilijk is geweest.
“Wij zijn dit proces samen aan gegaan en dat moest hij ook maar kunnen.”
En daarmee sluiten we het gesprek af; Jose’s schoonmoeder komt binnen en heeft net een verdrietig bericht ontvangen. Jose wil er zijn voor haar schoonmoeder; gezin en familie is voor haar belangrijk.