Over Anneke


Helder Advies is Anneke Helder en Wie is Anneke Helder dan?

De oorsprong
Van oorsprong opgeleid als verpleegkundige. Na een aantal jaren ging ik bepakt en bezakt metpasfotoAH_versie-2-260x315 (hulpverleners)idealen naar Benin (West-Afrika) en werkte in de twee zuidelijke provincies Atlantique en de Mono. De kindersterfte zou drastisch dalen dankzij onze inzet. Er was (veel) geld, er was goede wil bij Unicef, bij het tropeninstituut, bij mij en bij de Benineese collega’s. In de loop van mijn verblijf, groeide bij mij (en bij anderen) het besef dat om kindersterfte werkelijk te laten dalen, er meer nodig was dan even alle kinderen vaccineren (dat op zich al moeilijk genoeg was). Hoe kom je erachter wat dan de werkelijke oorzaak is en wat er echt moet gebeuren?

De ommekeer in denken
De grote ommekeer voor mij kwam toen de onderzoekers van de universiteit van Wageningen mij voorstelden om in de dorpen gesprekken te organiseren met de moeders over kindersterfte. De moeders spraken over vervuild drinkwater, slecht en te weinig voedsel, lange afstanden naar een echte kliniek, de kou ’s nachts, de warmte, de muggen en parasieten, enz. Deze moeders waren (terecht) niet zo bezig met vaccinatie. Ze hadden recht op vaccinatie, maar de werkelijk problemen lagen op een ander en ingewikkelder vlak. Deze ervaring heeft mij diepgaand gevormd en is de rode draad gebleven in mijn werk. Het gaat niet om onze ideeën en een aanbod. Het gaat niet om de regels. Het gaat om wat echt nodig is en dit kan per individu en per gemeenschap verschillen. Dit inzicht heeft mij sindsdien niet meer los gelaten.

Ommekeer doen
Na terugkeer uit Benin heb ik verplegingswetenschap gestudeerd. Ook het afstudeeronderzoek heb ik gedaan bij ernstig zieke kinderen en hun ouders: aan hen heb ik gevraagd wat zij nodig hadden. In die tijd nog heel ongewoon.

Na twee jaar bij de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie te hebben gewerkt, wist ik het zeker: een bijdrage leveren aan een  samenleving waaraan iedereen mee kan doen, is mijn persoonlijke missie en passie. Daar kan ik mijn kwaliteiten het beste inzetten: mensen inspireren, creatief denken, onorthodoxe oplossingen bedenken en processen begeleiden zijn mijn kwaliteiten en geven mij energie.

En dan sinds 2003 gestart met Helder Advies in combinatie met een kleine aanstelling in het onderwijs aan de academie voor verpleegkunde. Tien jaar bezig met de vernieuwing vanuit het perspectief van de gebruiker. Helder Advies is een eenmanszaak, maar ik werk het liefst met anderen samen. De eenmanszaak betekent niet dat ik alleen werk; ik zoek per opdracht/dienst partners die aanvullende kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten hebben zodat we een sterk team vormen; tenslotte  1 + 1 = 3.

Opleiding

Een leven lang leren. Ik vind het fantastisch om zoveel kansen te krijgen om te leren. Welke opleidingen heb ik gevolgd?

 • Verpleegkunde 
 • Verplegingswetenschap; afstudeerrichting management en beleid
 • Pedagogische Didactische Bekwaamheid
 • Coachende docent
 • Onderwijs aan volwassenen
 • Basis Kwalificatie Examineren; Geregistreerd examinator
 • Total coaching; NLP

Ervaring

 • Verpleegkundige in het ziekenhuis, verslavingszorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg
 • Projectleider SNV Benin, uitbouwen basisgezondheidszorg project, vaccinatieprogramma
 • Projectmedewerker KITTZ (kwaliteitsinstituut toegepaste thuiszorg), nu Vilans, bemiddelingspunt, diverse projecten gericht op kwaliteitsverbetering
 • Projectleider NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie), project 2- en 3 gesprek
 • Docent verpleegkunde 
 • Onderzoeker lectoraat verpleegkundige diagnostiek